Een tunneltje in de taille maken kan op verschillende manieren: omgestikt of opgestikt.
1. Omgestikt: Je stikt 'm aan de binnenkant in de taillenaad waarbij een van de naadtoeslagen gebruikt wordt als tunneltje.
2 Opgestikt: Je maakt eerst een bies en die stik je aan de goede kant van de stof op de taillenaad.
In deze videonaailes zie je hoe je een opgestikt tunneltje maakt.
- bij dikke stoffen de naden van een kraag mooier worden als ze trapsgewijs smaller worden afgeknipt. De naad van de bovenkraag is dan iets breder dan de naad van de onderkraag. - je naden niet hoeft te rijgen, als je spelden dwars op de naad speldt. Leg de naadlijnen op elkaar en steek de spelden daarna in op de naadlijnen. - als je stof met even brede naden knipt, de naadlijnen niet hoeft door te slaan. Gebruik de geleidelineaal van de naaimachine, laat die langs de stofranden lopen zodat de naden overal even breed zijn. - naden bij dikke stoffen stikt met een lange steek en een dikke naald worden gestikt. - naden bij een dunne stof met een korte steek en een dunne naald worden gestikt. - je bij zeer dunne stoffen een beter resultaat krijgt als je de naden stikt met machineborduurgaren. - het bij afwerken met biaisband van naden van losgeweven en erg rafelende stoffen beter is het biaisband niet met een stiksteek maar met een gewone of gestikte zigzagsteek vast te stikken. Hiermee kun je voorkomen je dat de stof er toch nog tussenuit rafelt. - erg dunne en zachte stoffen zoals chiffon en organza beter met de hand kunt afwerken. Doe dit met een overhandse steek of festonsteek. - schoudernaden niet in de breedte kunnen rekken als je vlieseline naadband, een in de lengte dubbelgevouwen schuin geknipt strookje voeringstof (vouw het strookje in de lengte dubbel en leg de open kant in de richting van de naad) of een reepje zelfkant van de voeringstof (leg de knipkant in de richting van de naad). -de schoudernaad van een achterpand breder is dan de schoudernaad van het voorpand? Smokkel dit niet weg maar speld de schoudenaden van voor- en achterpand bij de hoeken op elkaar en verdeel de stof van het achterpand zodanig dat de twee panden mooi op elkaar komen te liggen en er geen plooien ontstaan. Stik de naad dan aan de kant van het achterpand.
Voor een actueel overzicht van alle soorten Vlieseline kijk op: www.fadenversand.de Klik rechtsboven op: Kataloge, Anleitungen, Filme/ Katalog Download/Freudenberg Vlieseline Vliesstoffe Aktuell (klik op: Datei herunterladen)
Spelden zijn verkrijgbaar met een gekleurde kop van glas of plastic of metalen koppen.
Zijn verkrijgbaar in allerlei lengtes en diktes. Kies voor kwalitatief goede naalden.
Zijn verkrijgbaar in allerlei diktes en met verschillende soorten punten voor de meest uiteenlopende stoffen en garens. De naald kan bot en/of krom worden waardoor de stof beschadigd kan worden of het garen kan breken, vervang ‘m dus regelmatig. Gebruik kwalitatief goede naalden (b.v. Prym, Schmetz).
Een niet rekbare centimeter van 150 cm. lang voor het nemen van maten.
Om rechte lijnen over te nemen van het werkblad.
Om tekens op de goede kant van de stof aan te brengen. Na enige tijd verdwijnen de tekens onder invloed van licht.
(Stoom)strijkijzer, mouwplankje en strijkplank:
Berg alle naaibenodigdheden op in een naaidoos, zo houd je overzicht.
Met een beleg wordt een rand van een kledingstuk afgewerkt. Een beleg kan aangeknipt zijn maar ook een apart patroondeel vormen en heeft dezelfde vorm en meestal dezelfde draadrichting als de rand van het kledingstuk. Is dit niet zo, let dan op de aanwijzingen op de patroondelen.
- Wilde zijde in droge toestand, matig warm en aan de verkeerde kant.
- Viscose: (cellulose): matig warm (stand zijde) in natte toestand met stoom of onder een vochtige doek.
- Strijk het fluweel op een lap fluweel die met de goede kant naar boven op de strijkplank ligt of op een handdoek om te voorkomen dat de pool platgestreken wordt.
- Strijk het fluweel op een lap fluweel die met de goede kant naar boven op de strijkplank ligt of op een handdoek om te voorkomen dat de pool platgestreken wordt.
De lengtedraden vormen de schering van de stof. De breedtedraden worden ook wel inslag genoemd.
Bij alle andere stoffen met vleug moet deze vleug van de schouder naar de zoom lopen.
Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen, videotips en nieuws.
2024 © Mode Maken doe je zo Algemene voorwaarden | Sitemap | Colofon
Realisatie: BS Connect